Onomatipoetikon og andre ord som dukker opp i quiz
Onomatipoetikon betyr et lydhermende ord, et ord som når det uttales ligner det fenomenet det beskriver. Et annet ord for onomatipoetikon er lydord. Eksempler på sliek lydord er tikk-takk, pang og mjau.
Oksymoron er en språklig selvmotsigelse. Under er noen eksempler:
- offentlig hemmelighet
- øredøvende stillhet
- talende taushet
- smart idiot
- gamle nyheter
- Fryktelig god
- Kjempeliten
Pleonasme defineres som bruken av overflødige beskrivelser. Det er en pleonasme når vi sier for eksempel «en rund sirkel» eller «et minne jeg husker godt».
Anagram er det vi kaller et ord, et navn eller et fast uttrykk som er blitt satt sammen ved å stokke rundt på bokstavene i et annet ord eller uttrykk.
Metonymi kan vi beskrive som et ord som i betydning står nær det ordet som ville ha beskrevet forholdet eksakt. Et eksempel er når vi ber om «en kaffe» istedenfor «en kopp med kaffe».
Synekdoke heter det når vi bruker et ord for noe der ordet selv er en del av den helheten vi sikter til. For eksempel er det en synekdoke når jeg sier seil i stedet for seilbåt.
En trope er en karaktertype eller plottenhet som dukker opp gjentatte ganger i litteratur eller kunstverk.
Men en trope kan også være et billedlig uttykk, som når vi beskriver det at noen i praksis går slik: Hun fløy avgårde.
Allitterasjon heter det når trykksterke stavelser i en tekst begynner med den samme konsonanten eller konsonantkombinasjon, den samme lyden, lettere sagt. Og allitterasjon kalles også bokstavrim.