Hjelp til å skrive tale

24.09.2024

«Jeg er ingen taler, men …» her kommer noen tips for deg som skal skrive tale eller annen tekst, og som står litt fast:

Tips 1 Lag deg en struktur

Tenk i avsnitt, og tenk avsnittene i tre deler. Det første og det siste du sier, bør være det viktigste, det som fanger publikum i størst grad.

Tips 2 Ta én ting av gangen

Uttrykk én idé eller tanke per setning. Slik kan du lettere sørge for at de som hører på deg, får med seg alt.

Tips 3 Kort er ofte godt

Ikke vær redd for at talen blir for kort. Mange talere taler for lenge. Og dersom det kjennes som et strev å få ut ordene, så er kanskje ikke ordene der – og da skal du ikke undervurdere kraften ord som stå alene, får.

Tips 4 Frykt ikke pausene

Ikke være redd for pauser. Legg dem inn, så du er forberedt på dem og slipper for mange um-, em-, øh-er. Um-em-øh-er kommer ofte fordi man tror man må fylle tomrommet, tror man ikke taler godt nok, og det er jo ikke sant.

Tips 5 Tidslinje

Tenk bakover, nåtid og fremover, og bruk tidslinjen til å strukturer det du vil si.

Tips 6 Leksikalske felter

Før vi kommer til tips 6, vil jeg snakke litt om semantikk:

Semantikk er læren om språkets innhold og betydning. Det handler om hvordan ord, fraser og setninger formidler mening. 

Så beveger vi oss fra lingvistikken til semantikken: I litteraturvitenskapen brukes begrepet «semantisk felt». Et semantisk felt består i alle effektene et ord og dets betydning har, med grunnlag i alle assosiasjonene ordet vekker. Man kan for eksempel studere ordet «gouffre» i Charles Beaudelaires dikt «Le Gouffre» (The Abyss/avgrunnen); da vil man undersøke alle andre ord som knytter seg til dette ene ordet, og se på hvordan gruppen av ord virker inn på resten av teksten.

Fra semantiske felt til «leksikalske felter»: 

Et leksikalsk felt er en gruppe med ord i en tekst som hører sammen betydningsmessig. («leksikalsk» betyr noe som har med ordbøker å gjøre).

Når man skal skrive tale, kan det være lurt å velge seg et slikt felt – altså et tema uttrykt ved bestemte ord som hører sammen.

Du kan for eksempel se for deg en strand eller velge deg hav som leksikalsk felt. Alle ord som på en eller annen måte kan lede tankene til det som har med hav å gjøre, hører til i det samme leksikalske felt. Sand, blåfarge, bølger, strå, skjell, sommer … Skal du holde en forlovertale, for eksempel, kan du skrive en tale der favorittminnet med han eller henne får danne det leksikalske feltet. Eller favorittaktiviteten, eller … Ja, du skjønner. Bruk ordene fra dette feltet, fordel dem utover i talen, og avslutt med dette feltet i bakhodet – det er en fin måte å binde det hele sammen på, skape bilder i bevisstheten til lytterne, og å drive taleskrivingen fremover på.

Tips 7 Videotips

Søk opp videoer av kongefamiliers taler til hverandre … Der finnes det mye fint å ta av. Og dette er jo gjerne velslepne talere med rådgivende ressurser hviskende i øret og materiale allerede prøvd ut på svulstige lyttermasser.

Tips 8 Boktips

Bla i boken Talens makt av Bjørn Magnus Berge. I den finner du «smakebiter av viktige taler fra vår nokså nære fortid og samtid, norske og internasjonale (…)»

Tips 9 – noen raske tips på rappen

Fem tips fra Copilot (redigert):

  • Legg litt ekstra inn i talens begynnelse. Du kan for eksempel begynne med en anekdote, et sitat eller et overraskende faktum. 
  • Det er lov å være personlig. Del personlige historier og erfaringer om det passer seg.
  • Unngå komplisert språk og lange setninger.
  • Still retoriske spørsmål, bruk visuelle hjelpemidler eller involver publikum på andre måter der det passer.
  • Legg litt ekstra inn i avslutningen. Avslutt med en kraftfull konklusjon som oppsummerer hovedpoengene dine og gir publikum noe å tenke på.

For mer hjelp til å skrive tale eller annen tekst, send med en forespørsel – så ser vi hva jeg kan hjelpe deg med. Se priser for tekstproduksjon, korrektur, veiledning og oversettelse for mer info.