Med fokus på klarspråk og lesbarhet

21.05.2024

Å skrive så andre forstår

Å skrive så andre forstår, å sette leseren i sentrum, er lett å glemme. Det krever mye å formulere komplekst innhold på en klar og tydelig måte. Under arbeidet med å skrive slike gode tekster, gjelder det å tenke minste motstands vei: unngå nuødvendig lange setninger, gjentagelser, pynteord blant annet. Det handler ikke å fordumme innehold, men om å være effektiv og kunne innta andres perspektiv. 

Det er selvfølgelig slik at det iblant er nødvendig med fagspesifikk terminologi, men det tjener få eller ingen å bruke utdaterte eller unødvendig komplekse ord. En uskreven regel er at man ikke skal pynte seg med ord – dersom målet er et annet enn å skrive tekst til et manus om en pompøs figur som er mest opptatt av egen figur, da. 

Gode tekster skryter ikke

Gode tekster viser at de setter leseren i sentrum. De er bevisst på hvordan ethvert element vil fremstå for den som leser. Man kan skille gode tekster fra mindre gode ved å se nettopp på hvor effektiv skribenten er i formidlingen sin, på om ordene som brukes utøver en funksjon, eller utøver mer enn nødvendig, og på om gjentagelsene som oppstår, er bevisste eller ikke; trengs de for å gi mening eller skape en effekt, eller er de der litt tilfeldig?

Hva er klarspråk?

Klarspråk handler enkelt fortalt om å gjøre tekster lettere å lese, lettere å få meningen ut av, der det kan gjøres. At tekst som skal forstås av allmenheten kommuniserers på en god og tydelig måte, er avgjørende og viktig for demokratiet, rett og slett.

Språkrådet forklarer klarspråk slik:

Med klarspråk mener vi i denne sammenhengen korrekt, klart og brukertilpasset språk i tekster fra det offentlige. En tekst er skrevet i klarspråk dersom mottakerne

  • finner det de trenger
  • forstår det de finner
  • kan bruke det de finner, til å gjøre det de skal

Grunnen til at du kanskje har hørt begrepet klarspråk i det siste, er at det ved årsskiftet 2021/2022 trådde i kraft en ny språklov. Ja, lov

Med denne nye språkloven har offentlige organ blitt pliktige til å bruke klart og korrekt språk. Den nye klarspråksparagrafen lyder, på nynorsk:

§ 9 Klart språk
Offentlege organ skal kommunisere på eit språk som er klart, korrekt og tilpassa målgruppa.
Språkloven

Vi har altså rett til å få informasjon i klart språk fra det offentlige. Og det er så viktig, det!